SLOVENIEN.NU

 
 
 

Slovenerna är stolta över sitt land! Efter att ha ockuperats under hela sin historiska tid så blev äntligen Slovenien självständigt 1991. Vad medförde detta? Jo de är ännu stoltare över sitt vin och sin lufttorkade skinka. Priserna har ökat men är till störta delen fortfarande billigare än i Sverige. Landet överströmmas av bilar och mobiler. Det är billigare att ringa på mobilen än på de slovenska telelinjerna.

I detta underbara lilla land, stort som Skåne, finner man Alperna i Norr, vingårdarna i väst, Adriatiska havet i söder och kurbad i öst. På våren kan man vissa år åka skidor på förmiddagen och ta sig ett soligt dopp i medelhavet på eftermiddagen. Slovenerna är stolta över sina nationalområden. Slovenien blev  EUmedlem 1 maj 2004.

Allt fler svenska turistbussar har hittat tillbaka till Slovenien. För några år sedan hörde man inte en svensk under högsäsongen och man kände sig unik. Barnen är desto gladare över att de nu finns en hel del Svenskar längs stränderna som de kan kommunicera med och leka.

Bensinen var billigast i Europa ett tag. Nu är den lite billigarre än i Sverige. Istrien delas mellan Kroatien och Slovenien. Annars är maten, traditionerna och priserna densamma.

Badvattnet är varmt, vinet lokalt och calamarin god. Det finns fortfarande TAX-FREE mellan länderna och spriten är billig. Canadensisk whiskey är mycket billig. Fruktbrännvinet bjuder lokalbefolkningen stolt på. Den hemmakokta är extra fin. Alltifrån plommon, aprikoser, vindruvor och päron brukar användas.
 


Vill du bo längs den slovenska kusten vid Izola och ha gångavstånd till havet? Vill du ta del av Slovensk vardag med svensk värd?

>>KLICKA

                 Väder i Izola

I mitt hjärta..... Slovenien